Sualtı Ragbisi

Sualtı Ragbisi
Oynandığı Olimpiyatlar:

Olimpiyatlarda yer almıyor.

Açıklama:

Sualtı ragbisi, kökleri Alman dalış takımlarının fiziksel dayanıklığına dayanan ve aslında ragbi ile ismi dışında ortak noktası olmayan bir spor dalıdır

Tarihçe:

Sualtı Ragbisi, 1960’lı yıllarda Fransız Deniz Komandolarının Kenya sahillerinde hindistan cevizinin içine kum doldurarak, göğüs göğse muharebeye dayalı oynadıkları eğitsel bir oyun şeklinde başlamıştır. Fransızlar tarafından Avrupa’ya taşınan bu oyun, Almanya’da bir sualtı kulübüne üye olan Ludwing Von BERSUDA tarafından sualtı topu oyunu fikrini ortaya atmasıyla başlanmıştır.Yine Almanya’nın Duisburg şehrinde bir sualtı kulübüne üye olan Dr. Franz Josef GRİMMEİSEN, sualtı topu oyununu rekabete dayalı bir takım sporuna dönüştürmeye karar verir. İlerleyen yıllarda, Sualtı Ragbisi bir çok sporcu ile resmi bir havuz oyunu haline gelmiştir.İlk resmi Sualtı Ragbisi müsabakası Almanya’nın Mulheim kentinde 4 Ekim 1964 yılında güzel bir pazar gününde oynanmıştır. İlk resmi turnuva ise 5 Kasım 1965’de düzenlenmiştir.Takip eden yıllarda yükselen oyun kalitesi ve Sualtı Ragbisine olan talep artmış ve 1978 yılında CMAS tarafından resmi olarak kabul edilmiştir. İlk Avrupa Şampiyonası Nisan 1978’de İsveç’in Malmo şehrinde düzenlenmiştir. İlk resmi Dünya Şampiyonası ise sporun doğduğu topraklarda Almanya’nın Mulheim şehrinde 1980 yılında oynanmıştır.

Saha Ölçüleri:

3,5 m den 5 m'ye derinlikte ve kale (ağır metal 40 cm çapında kovalar) ile havuzun altında oynanır. İki takım (mavi ve beyaz), her bir takım 6 oyuncudan (+6 yedek) oluşur, ve hafif batan topu (tuzlu su ile dolu) rakibin kalesine sokmaya çalışırlar. Hızlı ve yorucu bir oyundur; ancak yedekler hemen değişikliğe hazırdırlar. Top herhangi bir yöne gidebilir, ancak sudan çıkmamalıdır. Su direnci durdurana kadar top 2 veya 3m "uçar". Bu doğru taktikler ve doğru (üç-yönlü) pozisyon alınmasında faydalı olmaktadır. Oyuncular farklı yeteneklerini kullanabilirler: Güç, hız, hareketlilik ve düşük oksijen kullanımı benzer şekilde önemlidir. Birçok kişi sualtı ragbisi oynayamadığında, çoğunlukla erkek-kadın karışık takımlarla oynanmaktadır.